Kuršėnų vyniotinis

Turbūt visiems gerai žinomas, taip pat vienas iš mano mėgstamiausių pyragų - Kuršėnų vyniotinis. Namuose jį pasigaminti tikrai nėra sunku ir nereikia labai daug produktų. Svarbiausia tinkamai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir neišlydyti sviesto. Mano biskvitas pakepė šiek tiek per daug, bet tai, mano nuomone, pyrago nepagadino. Tačiau man buvo šiek tiek per daug įdaro ir jis buvo kiek per riebus. Kitą kartą dėčiau mažiau sviesto (manau, užtektų ~150 g). Taip pat įdarą pagardinau 1 arbatiniu šaukšteliu vanilinio cukraus. Vietoje paprastos varškės galima naudoti vanilinę desertinę. Taip pat pyrago įdarą galite pagardinti savo nuožiūra, pavyzdžiui, aguonomis ar džiovintais vaisiai, tik tada jau nebebus tikrasis Kuršėnų vyniotinis, tačiau, manau, taip pat gausis ne ką prastesnis gardėsis. :)

Kuršėnų vyniotinis
  

Ingridientai:
  • 4 kiaušiniai
  • 4 v.š. miltų
  • 4 v.š. cukraus
  • 180 g sviesto
  • 180 g varškės
  • 0,5 indelio kondensuoto pieno
Gaminimas:

Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki purumo. Sudėti miltus, gerai išmaišyti.


Iki standumo išplakti baltymus. Tinkamai išplaktų baltymų paviršius yra lygus, blizgantis, ne porėtas ir, apvertus dubeny, baltymai turi laikytis jame, neslysti ir nekeisti padėties. Gerai išplakti baltymus yra labai svarbu, nes to nepadarius tinkamai ir iki galo biskvitas nebus purus.


Baltymus sudėti į trynių ir cukraus masę ir labai atsargiai šaukštu išmaišyti tešlą iki vientisos masės. Tešla turi būti puri, nesukritusi.


Tešlą supilti ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos ir tolygiai paskirstyti per visą skardos dydį.


Biskvitą kepti iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. Biskvitas neturi parusti (maniškis paskrudo šiek tiek per daug). Iškepusį, dar šiltą iškart susukti ir palikti atvėsti.


Kol biskvitas vėsta, iki purumo išplakti minkštą sviestą. Sviestas neturi būti skystas (išlydytas), nes įdaras gali gautis per skystas. Plakant po truputį pilti kondensuotą pieną. Sudėti varškę ir viską išmaišyti iki vientisos masės. Įdaras neturi būti skystas, takus, bet neturi būti ir labai tirštas. Šaukštas jame nestovi.


Atvėsusį biskvitą išvynioti ir ant jo tolygiai paskirstyti įdaro masę.


 Suvynioti atgal ir maždaug 2 valandoms palikti šaldytuve.



2 komentarai:

  1. nelabai man sekasi susukti ta viniotini,bet seip viskas labai skanu ir super.
    gal ka ne taip darau kad negaliu suvinioti i luzta per visa ilgi.(:

    AtsakytiPanaikinti
  2. Susukti reikia iškart išimtą iš orkaitės, kol dar nespėjo pravėsti, o kai pravėsta išvynioti ir tik tada tepti kremą. Ir sukant nereikia spausti. Sėkmės bandant dar kartą! :)

    AtsakytiPanaikinti