Tradiciniai kūčiukai

Kam pirkti, jei gali pasigaminti namuose? Šis receptas ypač naudingas tiems, kurie per Kūčias griežtai laikosi pasninko. Juk perkant kūčiukus parduotuvėje niekada negali žinoti, ko į juos pridėta. O gaminant namuose, visada būsite užtikrinti, kad jūsų pačių keptuose kūčiukuose tikrai nėra nieko, ko nebūtų galima valgyti pasninko metu. Originaliame recepte buvo nurodyta dėti tik 6 šaukštus cukraus , tačiau man šio ingridiento buvo tikrai per mažai, tad atlikau šiokias tokias korekcijas. Didesni – minkštesni, mažesnis – traškesni. Beje, kūčiukai daug skanesni tampa šiek tiek pastovėję, tad gaminti geriausia likus kelioms dienoms iki šventės. 


Ingridientai:
  • miltai 500 g
  • vanduo 180 – 200 ml
  • aguonos 5 v.š.
  • cukrus 8 v.š.
  • sausos mielės 7 g
  • druskos 0,5 a.š.
  • aliejus 2 v.š.
Gaminimas:

Mieles ir šaukštelį cukraus suberti į dubenį, įpilti porą šaukštų šilto vandens, išmaišyti ir palikti maždaug 10 minučių, kol mielės ištirps ir pradės putoti.


Sudėti likusius ingridientus ir užminkyti tešlą. Minkyti ant miltuoto paviršiaus, kol taps elastinga, maždaug 10 minučių.

Širdelės forma, žinoma, nebūtina :)

Dubens vidų patepti aliejumi, į jį įdėti užminkyti tešlą, ją kelis kartu apversti, kad paviršius lengvai susiteptų riebalais. Dubenį uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltai kelioms valandoms arba netgi per naktį, kad pakiltų.

Įdubimas tešloje atsirado, nes užkliudžiau paviršių.

Iš pakilusios tešlos tarp rankų susukti maždaug 1 cm (galima daryti ir didesniu arba mažesniu, kepdami kūčiukai šiek tiek išsipučia) storio "virveles", jas pjaustyti gabalėliais, kad susidarytų kūčiukai, ir dėlioti ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Nieko nelaukiant, kad supjaustyti kūčiukai ir vėl nepradėtų pūstis, kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol kūčiukai lengvai paruduos, t.y. apie 10 min. Jeigu norite minkštesnių kūčiukų, kepkite aukštesnėje temperatūroje (200 C laipsnių).


Jaukių švenčių!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą